Hoe reinig je je wasmachine? Tips voor schoonmaak en onderhoud!
[]
[]
Hoe beter je je wasmachine onderhoudt, hoe langer je hem gaat kunnen gebruiken. Je wasmachine geregeld afwassen, ontkalken en spoelen is aan te raden als je je toestel optimaal wil gebruiken.
Maak er een gewoonte van om de deur na gebruik te laten openstaan, wekelijks een kookwasprogramma te draaien en het zeepbakje proper te houden.
[]
Hou je wastrommel vrij van vetluis
We wassen meer en meer op lage temperaturen (30°C of lager). Goed voor het milieu en je portemonnee, maar slecht voor je (nieuwe) wasmachine want zo er blijven er meer zeepresten achter. Deze kunnen na verloop van tijd evolueren naar vetluis, die verantwoordelijk is voor een muffe geur van je pas gewassen kledij.
De oplossing? Was wekelijks of om de 2 weken op 60°C, 90°C of 95°C (bijvoorbeeld handdoeken of lakens) om alle achtergebleven zeepresten weg te spoelen. Nog beter is om een leeg programma op zo hoog mogelijke temperatuur te draaien. Voeg dan geen wasmiddel toe, maar een geut schoonmaakazijn. De hoge temperatuur doodt bacteriën en spoelt alle vuilresten weg uit de leidingen.
[]
Verwijder zeepresten, vermijd muffe geur
Het zeepbakje van je wasmachine wordt snel vuil omdat wasmiddel en wasverzachter makkelijk achterblijven. Het zeepbakje kan je eenvoudig verwijderen uit je wasmachine. Spoel het uit onder warm tot heet water om alle aangekoekte zeepresten te verwijderen.
Hierdoor voorkom je dat zeep de leidingen naar de trommel blokkeert en het zeepbakje overloopt. Minder achtergebleven wasmiddel verkleint ook het risico op vetluis en schimmels. En dus ook een muffe geur in je gewassen kledij.
De ruimte tussen het deurrubber en de trommel is na verloop van tijd een verzamelplaats voor achtergebleven zeepresten, vuil, haar en vetluis. Soms kan een opeenhoping van deze resten de leidingen van je wasmachine verstoppen.
Lijkt je was natter dan normaal? Ook dit kan een teken zijn van vetluis en een signaal om je wasmachine eens grondig te reinigen.
Veeg dus het deurrubber regelmatig schoon met keukenpapier en laat de deur altijd openstaan zodat de binnenkant van de wasmachine kan drogen.
[]
Ontkalk geregeld je wasmachine
1 tot 2 keer per jaar geef je de binnenkant en leidingen van je wasmachine een grondige reinigingsbeurt met een machinereiniger. Dit product verwijdert alle achtergebleven vuilresten, vet, bacteriën en geurtjes tijdens één wasprogramma.
Kalkophopingen op het verwarmingselement zorgen dat je wasmachine meer energie verbruikt om het water te verwarmen. Kalk verkort de levensduur van je toestel en kan je kledij beschadigen of er sporen op achterlaten. Ontkalk dus minstens één keer per jaar! Opteer voor officiële ontkalkingsmiddelen en machinereinigers van de wasmachinemerken. Geen nood, deze producten zijn volkomen veilig en lief voor het milieu.
Heb je ook een vaatwasser thuis? Goed, want deze producten kan je ook gebruiken om je vaatwasser 1x per jaar kalkvrij te maken.
[]
Verstopping of achterblijvend water?
Merk je dat je wasmachine het water niet goed wegpompt? Of blijft er water achter in de trommel na afloop van het programma? Dan is de afvoer of de pluizenfilter verstopt. Maak er een gewoonte van om de filter van je nieuwe wasmachine af en toe te controleren.
[]
De pluizenfilter vangt pluizen, muntjes, stukjes stof, losse knoopjes en andere kleine voorwerpen op en vermijdt dat ze schade kunnen toebrengen aan je wasmachine. Je vindt de filter meestal onderaan je wasmachine, via een klepje.
Is de afvoer van je wasmachine verstopt? Geen nood, meestal kan je het zelf oplossen. Lees de onderstaande tips om zelf aan de slag te gaan:
1. Begin met het losdraaien van de sifon onder de gootsteen om deze te ontstoppen, vang het vuile water op in een emmer.
2. Als dit niet werkt, probeer dan een ontstoppingsmiddel van sodakristallen opgelost in kokend water. Giet dit via een trechter in de afvoer, laat het inwerken en spoel na met water.
3. Als de verstopping aanhoudt, gebruik dan een gootsteenontstopper die geschikt is voor jouw leidingen. Laat dit enkele uren inwerken.
4. Blijft het probleem bestaan, probeer dan de verstopping te verwijderen met een trekveer.
5. Als laatste optie kun je een hogedrukreiniger met een rioolslang gebruiken.
[]
Werkte zelfs de hogedrukreiniger niet? Dan zit er niets anders op dan een specialist te bellen om je afvoer te ontstoppen.
Wil je meer weten over wasmachines? Lees dan onze blogs of ga langs bij je vakman in de buurt voor deskundig advies.
De beste wasmachine kiezen: tips en top 3 beste wasmachines
Miele ecologische wasmachines, droogkasten en vaatwassers
ASKO-wasmachine en droogkast: milieuvriendelijk en innovatief
[]